Vad är Parkslide och hur bekämpar man det?

Fakta om Slide
Familj: Reynoutria

I familjen är Parkslide den mest förekommande arten i Sverige men även Jätteslide och Hybridslide förekommer och orskakar stora problem.

Det som gör slide väldigt svår att bekämpa är att den trivs i alla jordar och förökar sig genom väldigt små rotdelar vilket gör att den ska hanteras mycket försiktigt. Det krävs mindre än 1 gram rot- eller stamdelar för att den ska sprida sig vilket innebär att man inte ska gräva upp den och kasta på annan plats. Det är viktigt att bekämpa växten på rätt sätt annars kan växten reagera med att skicka rotskott upp till 7 meter från huvudplantan.

Utseendet påminner om bambu

På våren kan man se rabarberliknande skott.

Efter bekämpning av parkslide.

Bästa sättet att
bekämpa slide

På Etni arbetar vi med flera metoder men förordar ISRP när det är lämpligt. ISRP-metoden innebär att vi med hjälp av hetvatten ”kokar” plantans rötter så att den dör. Fördelarna med detta är att man inte skapar nya delar av plantan som kan orsaka spridning.

I vissa fall måste man ta till kemisk bekämpning vilket vi är speciellt utbildade för och har alla nödvändiga certifikat för att kunna utföra.

Växtmaterialet bör ligga kvar på platsen och förmultna, alternativt läggas i säckar och tas till förbränning för att minska risken för spridning. 

Kontakta oss

Vill du ha vår hjälp eller söker du jobb på Etni?
Du kanske går en trädgårdsutbildning och söker praktikplats? Välkommen att höra av dig!

E-post

info(a)etni.se

Telefon

08-663 32 00

Adress

Postadress:
Fållnäsgatan 64
122 48 Enskede
Sverige

Besöksadress:
Harpsundsvägen 96
Bandhagen

Sociala medier